La vinya del Guitarra i el forn de ginebre de can Garrifes

Posted: 27 Març 2013 in Arqueologia
Etiquetes:
garrifes

Forn de ginebre de can Garrifes

Al nord-est de les runes de la masia de can Garrifes, a la banda nord de la pista, hi ha dos grans blocs de pedra sorrenca. En el més occidental hi ha una tomba excavada (2,10 m x 50 cm x 45 cm). Al més oriental hi ha  una estructura excavada de planta arrodonida i fons còncau de 70-80 cm de diàmetre a la part superior i una profunditat de 55 cm. S’ha dit que podria tractar-se d’una ginebrera o forn d’oli de ginebre, però no ho tenim clar.

On sí que hi ha un forn de ginebre és a l’altra banda de la pista, en una gran codina. És molt fàcil de trobar perquè el dipòsit on anava a parar l’oli que es destil·lava és ben visible. Un parell de canalons hi condueixen actualment les aigües de pluja. El de més a ponent acaba en un espai arrodonit, on es feia la destil·lació del ginebre (fixeu-vos que aquest canal era innecessari si el que es volia recollir era aigua).

Al voltant d’aquests elements hi ha diferents forats excavats a la roca que servien com a dipòsit per recollir aigües de pluja, tal com demostren els canalons que la hi conduïen.

Tombes de la Vinya d'en Garriga

Tombes de la Vinya d’en Guitarra

Uns quatre-cents metres a llevant del forn, seguint el GR, s’arriba a una cruïlla. Aquí, un cartell de la Diputació de Barcelona indica on és la necròpoli de la Vinya del Guitarra i que està formada per vuit tombes pisciformes i una de rectangular excavades a la roca del capdamunt d’un cingle. Podrien ser dels segles IX o X i correspondrien a enterraments anteriors a la presència de parròquies a la zona.

No massa lluny de les tombes hi ha una tina de planta quadrangular, també excavada a la roca, i dos forats que recorden les plantes d’uns peus. Tot fa pensar que es tracta dels ancoratges d’una premsa de vi i la corresponent tina. Sota el cingle hi ha les restes (els murs laterals) d’una barraca de vinya adossada a la paret natural i sense sostre. Aquest element sembla ser molt posterior.

mapa

Ruta per accedir-hi.

Comentaris
  1. […] aquesta entrada per recordar que ja vàrem publicar una informació sobre el forn de ginebre de cal Garrifes. També els amics de Caminant pel Berguedà en varen trobar un recentment al serrat de l’Oli […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s