Forats de trumfos de Peguera

Posted: 20 Abril 2013 in Arqueologia

Tipologia núm. 1 en primer terme i núm. 2 al fons

Al nord-oest del poble de Peguera, just a la banda de darrere del roc que arrecera el poble (42º 09’ 673 – 001º 46’ 255 – 1640), hi ha una sèrie d’estructures de funcionalitat desconeguda. En total arriben a una quinzena. Presenten dues tipologies clarament diferenciades, que descrivim a continuació.

La tipologia de mides més grans correspon a una estructura semisoterrada, excavada en un cingle, de planta quadrangular de 3,60 m de llarg per 2,30 m d’ample. La coberta és feta amb una volta de mig punt i arriba fins a una alçada de 2,30 m en la part més alta. S’accedeix a l’interior per un passadís d’1,40 m de llargada, al final del qual hi ha una porta de 70 cm x 1,40 m, amb restes de frontisses metàl·liques. Enmig de la volta hi ha dos forats que comuniquen amb l’exterior, com si fossin xemeneies d’uns 20-30 cm d’amplada o com un forat on abocar algun element petit a l’interior.

D’aquesta tipologia es conserven quatre exemplars, els més septentrionals dels quals semblen ser més moderns, ja que són de dimensions lleugerament més grans i la volta és feta amb ciment o argamassa. La resta corresponen a una tipologia clarament diferent.

Estructura de funcionalitat desconeguda

Aquesta segona tipologia està formada per una estructura de pedra seca o relligada amb argamassa, també excavada en un marge, però de planta rodona (el cas que hem pogut mesurar fa 1,70 m de diàmetre i una altura al centre de 2,20 m). Està coberta per una falsa cúpula on es troba un forat a mode de xemeneia que comunica amb l’exterior. Un passadís de 2,30 permet accedir a l’interior. Es conserven sencers dos elements d’aquesta tipologia, tot i que a un d’ells no s’hi pot entrar perquè la porta està coberta de sediments.

Totes dues tipologies d’estructures, en estar parcialment soterrades, presenten, vistes des de fora, l’aspecte de ser un petit turonet arrodonit, amb els forats de xemeneia al seu damunt.

A la banda més meridional es conserva de manera molt precària una estructura semblant, però coberta amb bigues de fusta que podria correspondre a un forat per guardar patates.

En canvi, en la segona fotografia es mostra una estructura que sembla clarament diferent a les anteriors.

Segons ens diuen, corresponen a forats de trumfos (patates). Ramon Soler diu que en els mesos de setembre i octubre la gent de Peguera es dedicava a la collita de les patates. Una vegada collits els trumfos, calia portar-los cap als forats de les patates. “Aquests, situats a la cara nord del Roc de Peguera, se solien fabricar aprofitant alguna margera que fos alta, on es feia un buit a l’interior i es deixava una porteta al davant que no fos gaire gran, just per poder-hi passar i una obertura a la part superior que servia per abocar-hi aquells tubercles. A l’hivern, tapaven aquests dos foradots. Al forat de sobre hi solien posar una llosa que cobrien de terra i la porta la tapiaven amb sacs plens de palla i branques de pi, així a la gelada de la nit se li feia més difícil entrar-hi“. Aquestes patates eren les dedicades a llavors per a l’any següent (les de consum es guardaven a les cases).

Comentaris
  1. […] Si us interessa el tema, potser us pot agradar llegir això. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s