La ginebreda de les Creies

Posted: 1 Juliol 2013 in Uncategorized
Ginebreda de les Creies

Ginebreda de les Creies

Es troba a la Segarra, al municipi de Torà. Es tracta d’una esquerda natural en un petit cingle que va ser condicionada de manera que el sostre va ser recobert amb una estructura circular de planta rodona que dóna lloc a un pla horitzontal (4,5 m de diàmetre). Sobre aquesta estructura s’ha edificat un mur de pedra seca de forma cilíndrica (1,70 m de diàmetre) amb quatre forats de ventilació a la part baixa, amb una altura màxima de 70 cm i un gruix d’un pam i mig (el forn pròpiament dit). Al mig d’aquest forn hi ha un rebaix també rodó de 35 cm de diàmetre i 4 o 5 cm de profunditat, al mig del qual hi ha un forat rodó que semblaria fet a màquina.

Base del forn de la ginebreda de les Creies (part superior)

Base del forn de la ginebreda de les Creies (part superior)

Aquest forat comunica la cambra superior del forn amb l’interior de l’esquerda i era per on s’escolava l’oli de ginebre, que era recollit amb un recipient que se situava sobre un espai condicionat amb un parament de pedra. El conducte deu tenir uns 30 o 40 cm de recorregut.

Destaca l’acabat interior d’aquesta pedra que, com es veu a la imatge, semblaria que hagués estat treballada fora del lloc i després muntada in situ.

Ginebreda de les Creies (interior)

Interior de la cambra on es recollia l’oli de ginebre a la ginebreda de les Creies.L’oli s’escolava pel forat de la fotografia anterior i queia per aquest lloc, on era recollit.

Sabem que en aquest forn no fa massa anys es va fer una prova d’arqueologia experimental que va consistir en l’elaboració d’oli de ginebre a partir de 5 k de teies d’aquest arbust. El resultat final varen ser uns 400 g d’oli de ginebre, un cop decantada l’aigua amb què estava barrejat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s